• Startsida
  • Näringsliv
  • Besöka Luleå

Andholmen

Löjtnantsbostället
på Andholmen

Enligt byahandlingar heter det: "Löjtnantsbostället", inköpt år 1768 av livkompaniet. Före 1768 skulle hemmanet ha ägts av länsmannen Hans Forsman, Jöns Forsman och Erik Sundholm från år 1720. 

Bostället har varit militär bostad, bl a åt chefen för Råneåkompaniet. Den sista militären på Andholmen var en N.H Ridderstråle, åren 1856 till 1876. Därefter har stället arrenderats ut till ett flertal personer (Råneå älvdalar-Martin Engström).

På 1970-talet övertogs stället av Luleå kommun. Det K-märkta huset har renoverats mellan 1994 och 1998. Inredningen är fräsch och i gammal stil.

Andholmen är, som namnet antyder, en holme som omgärdas av Råneälven på bägge sidor.

Geografiskt ligger Andholmen ca en kilometer söder om Råneå centrum. Vid slutet av en björkallén står det vackra Löjtnantbostället, som går att hyra till olika arrangemang.

Hyra Andholmen

På nedre våningen finns fyra rum, toalett och ett stort kök. I köket finns diskmaskin, två kylskåp och två frysar, två diskbänkar, en mikrovågsugn och en spis med ugn. Här finns också porslin och bestick för ungefär 30 personer.

I det stora rummet på nedre våningen finns whiteboard och en overheadprojektor.

På övre våningen finns två rum med åtta bäddar och ett badrum med toalett, dusch och bastu.

Andholmen med Löjtnantsbostället erbjuder en fin miljö vid tillfällen som bröllop, dop, födelsedagsfester, men är även lämpligt för konferenser och möten av olika slag.

Lokalen och dess bäddar går ej att boka för traditionell camping med övernattning, utan är avsedd för kortare aktiviteter 1-3 dagar enligt ovan.

Information och bokning:
Råneå Medborgarkontor
Västerlångvägen 2
Tfn 0924-575 00, e-post