Veckan för psykisk hälsa 2024

Ett kostnadsfritt evenemang med syftet att inspirera, utbilda och minska stigmat kring psykisk ohälsa. Ta del av intressanta föreläsningar och hälsoaktiviteter under Veckan för psykisk hälsa 2024 i Luleå. Boka dina biljetter nu!

Årets föreläsare

Niklas Ekdal, Atilla Youldas och Charlotte Lindmark föreläser under Veckan för psykisk hälsa 2024.

Program

Längtar du efter att få skratta? Känna glädje och samhörighet? Att vara anhörig till någon som behöver stöd och hjälp i sin vardag är ofta svårt. Känslor av otillräcklighet och maktlöshet är vanligt. Hur hittar vi stunder av återhämtning och ljus fast livet är tufft?

Charlotte Lindmark arbetar som skådespelerska, föreläsare, moderator och kursledare i bla improvisationsteater och sorgbearbetning. Hon har lång erfarenhet av att möta människor i både glädje och sorg. Under kvällen kommer hon att ge oss en föreläsning om hur vi kan stötta varandra, minska på skam och mest troligt kommer hon också få oss att skratta.

Tid: 1 oktober, 18.00-20.00

Lokal: Edens Event & Festvåning Nygatan 10 B

Biljettkostnad: Kostnadsfri anmälan. Begränsat antal platser. Fika finns att köpa.

Atilla Yoldas är en prisad journalist, aktivist och bloggare som erbjuder inspirerande föreläsningar om viktiga samhällsfrågor. Med åtta års erfarenhet som journalist och en stark vilja att förbättra samhället, berör Atilla ämnen som antirasism, jämställdhet och destruktiva machonormer. Han delar personliga erfarenheter och insikter från sin granskande journalistik, samtidigt som han ger verktyg för att bekämpa rasism och skapa en mer likabehandlande och respektfull miljö i skolor och samhället.

Tid: 8 oktober, 11.15 eller 15.15

Lokal: Lilla salen, Kulturens hus

Biljettkostnad: Kostnadsfritt med biljett

Hösten 2012 försökte journalisten, programledaren och författaren Niklas Ekdal ta sitt liv i sviterna efter en allvarlig hjärnskakning, men undkom. I denna föreläsning berättar Niklas om sin resa genom psykiatrin, utifrån böckerna "Hur jag dog" och "Hur vi levde". Varför mår vi dåligt när vi har det så bra?

Tid: 9 oktober, 13.15

Lokal: Lilla salen, Kulturens hus

Biljettkostnad: Kostnadsfritt med biljett

Anhörigstöd (i samverkan med NSPH, RSMH, SHEDO och SPES) uppmärksammar världsdagen för psykisk hälsa och erbjuder dig en dag med hälsofrämjande friskvårdsaktiviteter för att stärka kropp och själ i samverkan med leg Sjukgymnast/Föreläsare/Tai Chi och QiGong-lärare Roland Fransson. Dagen avslutas med att Världens kör medverkar. Ca 30 nationaliteter finns representerade i kören och de sjunger på många olika språk. Se hela programet nedan!

Tid: 10 oktober, 13.00-18.00

Lokal: Edens Event & Festvåning Nygatan 10 B

Biljettkostnad: Kostnadsfri anmälan. Begränsat antal platser.

Program

13.00-14.00 Hälsa, går det att skapa? Roland förklarar, berättar och förtydligar vad som menas med hälsa och vad som är grundläggande behov och hur dessa kan tillgodoses.
14.00-14.20 Fika och mingel bland våra medverkande brukarorganisationer.
14.20-15.40 QiGong har i flertalet vetenskapliga studier visat sig vara en verksam behandlingsmetod som har goda effekter på bland annat balans, styrka, koordination, smärta, psykiskt mående, blodtryck, sömn och stress. Under ledning av Roland får du lära dig mer om dessa rörelser och vilka effekter dom har. Du får dessutom prova på en kortare övningsform.
15.40-16.00 Bensträckare och mingel bland våra medverkande brukarorganisationer.
16.00-17.00 Lär dig mer om Basal kroppskännedom, varför det är bra och få med dig enkla övningar som kan göras var som helst. Målet är att utforska och stärka det friska och resursrika inom varje individ i riktning mot förbättrad hälsa och självkänsla.
17.00-17.15 Bensträckare och mingel bland våra medverkande brukarorganisationer.
17.15-17.45 Vi avslutar dagen med att Världens kör uppträder.

Boka biljett

Boka dina biljetter via länkarna nedan. Alla evenemang är helt kostnadsfria. Du måste boka en biljett per tillfälle.

Resterande aktiviteter bokas genom att mejla anhorigstod@lulea.se. Ange då vilken aktivitet du vill delta på. Läs mer i rutorna ovan.

Övrig information

  • Kom i god tid innan evenemanget börjar.
  • Vänligen avboka din biljett i god tid om du inte kan komma. På så sätt ser du till att någon annan kan få din plats istället.

Varför heter evenemanget "Veckan för psykisk hälsa" om det inte pågår i en vecka?

– Veckan för psykisk hälsa har kommit och gått under olika namn över åren. Av bokningsskäl får vi i år en extra dag.

Varför "psykisk hälsa" istället för "psykisk ohälsa"? Handlar det inte om det?

– Även fast evenemanget och dess akter berör tunga känslor och svåra frågor så handlar det också om att uppmuntra Luleborna till att värna om sin mentala hälsa och bidra med kunskap. Vi hoppas att du ska känna dig stärkt och inspirerad efter att ha besökt Veckan för psykisk hälsa.

Vad kostar det?

– Ingenting! Alla aktiviteter är kostnadsfria att delta på. Däremot kan du köpa fika på Edens Event & Festvåning och du måste boka en plats på varje aktivitet.

Måste man boka plats?

– Vi rekommenderar att du bokar i förväg. Skulle det vara platser över så gäller först till kvarn, men vi kan inte garantera att det kommer finnas platser till någon/alla som dyker upp utan att boka.

Alla mår dåligt ibland. Det är en naturlig del av livet. Oftast går den känslan över men ibland kan du behöva stöd eller hjälp för att må bättre.

Kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du mår mycket dåligt. Det gäller även om du har ångest eller har känt dig nedstämd under en längre tid. Om du är under 25 år kan du även kontakta en ungdomsmottagning, och går du i skolan kan du få hjälp av skolsköterskan eller skolkuratorn. Om du är osäker kan du ringa 1177 så guidar de dig vidare till rätt stöd eller vård.