Skolmat som älskas av barnen, eleverna och köken

Kan man verkligen skapa hållbar och näringsriktig skolmat som barnen och eleverna dessutom gillar — med en budget på bara 12 kr per portion? Genom nya arbetssätt, där barn och unga fått en starkare röst och måltidspersonalen större frihet, har Luleå kommun lyckats med just detta, samtidigt som matsvinnet minskat.

2022 visade en lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Luleå att tonåringarna var missnöjda med skolmaten. Över 40% av eleverna i årskurs 8 och på gymnasiets andra år hoppade över skollunchen minst en gång i veckan, och endast 10% kände att de hade möjlighet att påverka vilken mat som serverades.

Men problemet var större än bara elevernas nöjdhet. Om eleverna inte äter ordentligt under skoldagen, påverkas både deras hälsa och skolresultat negativt. Kommunen insåg att det krävdes nya idéer för att vända den negativa utvecklingen.

Svaret blev Måltidsresan – ett nytt tillitsbaserat arbetssätt, där barn och elever tillsammans med kökspersonalen kan bestämma över vilken mat som ska serveras.

 

Måltidsresan i korthet

  • Datum: 2022–pågående
  • Budget: 0 SEK
  • Frågeställningar:
    Hur skulle vi kunna öka barns och elevers nöjdhet och delaktighet i måltiderna?
    Hur skulle vi kunna servera hållbar och näringsriktig mat inom budget?
    Hur skulle vi kunna minska matsvinnet?

Handlingsfrihet väcker kreativiteten

Tidigare bestämdes menyerna centralt av förvaltningen, men sedan detta ansvar i oktober 2022 flyttades till köken har kreativiteten spirat. Istället för att förlita sig på halvfabrikat, lagar kökspersonalen nu mer mat från grunden och fokuserar på lokala och hållbara råvaror. Deras yrkesstolthet och arbetsglädje har blommat ut när de fått större frihet att skapa måltider som barnen och ungdomarna faktiskt äter – och som är både näringsriktiga och klimatsmarta.

Det nya arbetssättet har också lett till en närmare dialog med barnen och eleverna. Genom matråd, insamlande om önskemat och dagliga samtal har barn och elever fått en central roll i processen. Detta har inte bara förbättrat maten, utan också stärkt relationerna mellan barnen, eleverna och personalen i köken.

Barn tar för sig av närodlad mat på Benzelius

Till vänster: Barn från Benzeliusskolan besöker odlare i Bensbyn. (Källa: @benzelius_matsal på Instagram)

Kock och elever möts på Örnässkolan

Micke, köksansvarig på Örnässkolan, hämtar in önskemål till nästa veckas skolmatsedel (Källa: @ornasskolan_lulea på Instagram)

Restaurangkänsla skapar attraktivitet

En annan viktig förändring har varit att börja tänka på köken mer som restauranger och på eleverna som gäster. Måltidspersonalen förbereder nu maten i förväg, och samarbeten med lokala odlare har inletts för att säkerställa tillgång till färska, säsongsbaserade grönsaker. Med start hösten 2024 kommer även klimatsmart viltkött att bli en del av menyerna, och matkulturen från de nationella minoriteterna — såsom den tornedalska, sverigefinska och samiska — kommer att synas mer.

Denna förändringsresa har lockat personal från restaurangbranschen, som ser en möjlighet att arbeta med mathantverk och samtidigt göra skillnad för unga i Luleå. Dessutom har kommunen skapat nya uppdrag som ”måltidsinspiratörer” för att fortsätta utveckla skolmaten.

Matsedel och sushi från Benzeliusskolan

Matsedel och sushibuffé på Benzeliusskolan (Källa: @benzelius_matsal på Instagram)

Fisk och skaldjurssoppa samt plättar från Midskogsskolan

Matglädje på Midskogssolan. Till vänster: Fisk och skaldjurssoppa. Till höger: Nationaldagsfirande med plättar och hjortronsylt. (Källa: @restaurangmidskogsskolan på Instagram)

Mer mat — men minskat matsvinn

Även om alla förskolor och skolor inte är i mål ännu, har förändringarna redan gett positiva resultat. Många kök rapporterar att de serverar mer mat än tidigare, och samarbetet mellan skolor, förskolor och kök har stärkts. Barnen och eleverna får nu en chans att påverka menyn och delta i odlingsprojekt, där deras egna grönsaker blir en del av dagens lunch.

En annan framgång är minskningen av matsvinnet. Sedan dagliga svinnmätningar infördes i april 2023 har svinnet minskat med 25 %. Resultatet har bidragit till både hållbarhet och ekonomisk effektivitet inom skolmåltiderna, vilket visar att hållbarhet och ökad matglädje går hand i hand.

Olika exempel på hur skolorna i Luleå tar tillvara på restmat för att minska matsvinn

Till vänster: Dungens förskola gör pizza på rester från bland annat mannagrynsgröt (Källa: @dungens_kök på Instagram) Till höger: Benzeliusskolan gör soppa en bas av morotsskal (Källa: @benzelius_matsal på Instagram)

Olika exempel på hur skolorna i Luleå tar tillvara på restmat för att minska matsvinn

Barnen på Ormbergets förskola hjälper till med brödbak (Källa: @ormberget_forskolekok på Instagram)

Förändringsresan fortsätter

Luleå kommun är bara i början av Måltidsresan, där en ny kultur präglad av nyfikenhet och kreativitet växer fram. Medarbetarna uppmuntras att våga prova nya sätt att utveckla maten. Genom att sedan dela erfarenheter med varandra — både misslyckanden och framgångar, skapas en lärande organisation.

Resan fortsätter, och Luleå kommun är fast beslutna att utveckla framtidens hållbara skolmåltider med barnens och elevernas bästa i fokus.

Läs mer om måltidsresan