Digitala vattenmätare på väg ut i Luleå

Sommaren 2019 startade arbetet med att byta ut analoga vattenmätare till digitala. Detta ska underlätta avläsningen och ger kunden information om exakt vattenförbrukning och inte som idag en preliminär debitering. Total ska 14 000 mätare bytas inom en sjuårsperiod och först ut är Gammelstad. Därefter följer byten i Råneå, delar av centrum, Skurholmen, Hertsön, Rutvik och Notviken.

–Tanken är givetvis att alla VA kunder i Luleå ska anslutas till det digitala avläsningssystemet. Men det kommer att ta tid. Nu är det 1500 mätare som ska ut under 2019. Därefter kommer ca 1500–2000 mätare att placeras ut varje år fram till 2026, säger VA – chef Petra Viklund.

Mervärde med digital avläsning

Systemet är smart och effektivt och underlättar för resurssnålt nyttjande av vatten. Det finns även större mervärden med digital avläsning och kontroll. Exempelvis kan sensorerna larma för läckage, låga temperaturer - det vill säga frysrisk och torrställning - det vill säga om inget vatten når fastigheten. Den larmar även vid olovlig manipulation av mätaren.

Utöver monteringen av digitala mätare i fastigheterna monteras digitala flödesmätare på huvudnätet för de olika bostadsområdena. Det blir med andra ord lättare att upptäcka läckage när vi jämför med reell förbrukning hos kund och leverans av vatten till området.

– Fördelarna med digitala vattenmätaravläsning är många. Det är ett smart system för både fastighetsägarna och oss som ledningsägare, säger VA – chef Petra Viklund. Vi kan till exempel garantera tryggare leverans av vatten eftersom vi får ha bättre koll på utläckage i vattenledningsnätet.

Sopbilarna kan bli avläsare

Att byta bort det analoga systemet där fastighetsägaren själv får läsa av, skriva upp och skicka in avläsningen försvinner helt i och med bytet. Det innebär även att den preliminära debiteringen av vattenförbrukningen tas bort. Allt kommer att ske automatiskt då det digitala mätarsystemet samlar in data från fastigheten. Datan läses sedan in via modul monterad på ett fordon tex Lumires sopbilar då de passerar fastigheten för sophämtning. Denna metod kallas för "Drive-By" systemet och i och att sophämtningen sker återkommande kan även den inhämtade datan att bli jämt fördelad i tid.

Kontakt och mer information:
VA- chef Petra Viklund Stadsbyggnadsförvaltningen Luleå kommun

petra.viklund@lulea.se

0920-45 37 51

www.lulea.se

Sidan uppdaterades den 7 oktober 2021