tre bilder på ett spädbarn

Nybliven förälder

Väntar du barn? Har du nyligen blivit förälder? Här finns information riktad till dig som är nybliven förälder. Förslag och inspiration till aktiviteter att göra tillsammans med ditt barn, där du även har möjlighet att träffa andra föräldrar.

Luleå kommun och Region Norrbotten har i samverkan samlat och sammanställt aktiviteter, riktade till dig som är förälder med yngre barn. Här hittar du följande:

 • Förslag på relationsstärkande aktiviteter för dig och ditt barn
 • Information, kortare föreläsningar och länktips där du som förälder kan läsa mer om barns utveckling, mat, sömn, säkerhet och en massa andra praktiska råd
 • Tips på vart du kan vända dig för att få stöd i ditt föräldraskap när du så önskar

Babyträff

Är du förälder till ett barn på 0-6 månader och vill ha möjlighet att träffa andra vuxna för att knyta nya kontakter och utbyta erfarenheter? Då är du välkommen att delta på våra babyträffar på Mötesplatsen för barn och föräldrar mitt i centrum på Smedjegatan 17 A (gröna dörren).

 • Vi träffas tisdagar kl. 13.00-15.00
 • Ingen föranmälan krävs till träffarna

Vi bjuder in och samarbetar med till exempel Föräldrasupporten, Barnavårdscentralen, biblioteket med flera. Vissa träffar innehåller någon aktivitet.

Har du frågor? Kontakta Mötesplatsen för barn och föräldrar på 0920-45 30 00 (växel).

barnhänder inuti vuxna händer

Spädbarnsmassage

Vi tränar på massagens olika strykningar och lär oss om samspel och kommunikation. Massagen sker alltid på barnets villkor. Det är aldrig för sent att börja massera sitt barn, men att delta i en kurs är bäst innan barnet börjar krypa (lämplig ålder är 1-6 mån). Båda föräldrarna tillsammans med sin bebis är välkomna. Massagestunden ger även er som föräldrar tillfälle att träffa andra och utbyta erfarenheter.

Nya kurser startar kontinuerligt i lokalerna på Mötesplatsen för barn och föräldrar, Smedjegatan 17 A.

Anmäl dig och ditt barn på 0920-45 30 00.

Samtal i grupp

Föräldrasupporten samverkar med Mötesplatsen för barn och föräldrar. Vi håller i gruppsamtal utifrån aktuella teman samt utifrån föräldrars behov/ önskemål. Syftet är att stärka relationen mellan förälder och barn.

Information om när dessa gruppsamtal sker läggs ut på Mötesplatsen för barn och föräldrars instagram Länk till annan webbplats.

Kontakt

Du kan ringa oss via kommunens Kundcenter 0920-45 30 00.

Vill du veta mer om våra verksamheter?

Vill du och ditt barn umgås med andra på dagtid är du välkommen till oss på Mötesplatsen för barn och föräldrar. Mötesplatsen är en föräldraaktiv verksamhet för föräldrar och barn. Det är en plats där alla är välkomna att vistas i en miljö som uppmuntrar till lek och lärande. Som förälder ansvarar du över ditt barn och våra pedagoger finns som vägledare i ert föräldraskap.

Öppettider

 • Måndag-torsdag klockan 9.00-16.00
 • På onsdagar är Mötesplatsen endast öppen för deltagare på babycafé (klockan 13.00-16.00) och språkcafé (klockan 9.00-12.00)
 • Fredag klockan 9.00-15.30

Vi finns på Smedjegatan 17A.

Tel: 0920-45 30 00

Följ oss på våra sociala medier

Ingen fråga är för liten!

Vi har en samverkan med Mötesplatsen för barn och föräldrar genom att delta och hålla i gruppsamtal.

 • I vår ordinarie verksamhet erbjuder vi råd och stöd till dig som är förälder eller närstående till ett barn i åldern 0-20 år. Boka ett enskilt rådgivningssamtal som passar dig via vår e-tjänst Länk till annan webbplats.
 • Vi erbjuder även olika föräldrakurser från det att barnet är 3 år. ABC- Alla barn i centrum, riktar sig till föräldrar/ närstående med barn i åldern 3-11 år. För att läsa mer om kursen och hur du anmäler dig gå in på Föräldrasupportens hemsida Länk till annan webbplats.

Hos oss får du vägledning kring hur du kan hantera utmaningar i vardagen och verktyg att bemöta ditt barn i olika situationer under uppväxten. När det gäller de yngre barnen kan det handla om att du som förälder vill ha hjälp med att hantera ditt barn som har ett häftigt humör, ängsligt och blygt barn eller att det blir en extra utmaning när familjen får ett syskon.

Kontakta oss

Ring och boka rådgivningstid hos oss på telefon 0920-45 45 20, telefontid vardagar måndag-fredag kl. 8.00-10.00 eller ta kontakt med oss via Föräldrasupportens E-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ oss på våra sociala medier:

Familjerådgivningen arbetar med samlevnadsfrågor, framför allt i parrelationer. Alla människor kan få problem i sina nära relationer vid olika tidpunkter i livet. Det finns tillfällen när man kan behöva professionell hjälp. Exempel på det är

 • att bilda familj
 • att bli förälder
 • närhet och sexualitet
 • kommunikation och förståelse
 • separation

Ring oss på telefon 0920-45 43 90, måndagar och torsdagar kl 8.30-10. Övrig tid lämnar du meddelande till oss på vår telefonsvarare så ringer vi upp. Observera att vi ringer från dolt nummer.

Du kan också kontakta oss via e-post Familjeradgivningen@soc.lulea.se

Du kan läsa mer om vår verksamhet på Familjerådgivningens webbsida

Information och tips för dig som väntar barn - Bebis i Norr  Länk till annan webbplats.Här kan du som förälder läsa hur du sköter om det nyfödda barnet och få trygga tips om tiden före och efter förlossningen. Det är medarbetarna på Region Norrbotten som delar med sig av sina erfarenheter direkt till dig.

Föräldrastöd i grupp.

De flesta barnavårdscentraler har grupper för nyblivna föräldrar.

Har du frågor eller funderingar kring ditt barn? Kontakta din närmaste hälsocentral.

Regionen

Läs mer om barnmorskemottagningen på Besök på barnmorskemottagningen - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Läs mer om barnhälsovården på Besök på barnavårdscentralen, BVC - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Praktiska råd i vardagen till dig som förälder. Läs mer på Att ta hand om barn - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

BVCpodden

Rikshandboken i barnhälsovård (rikshandboken-bhv.se) Länk till annan webbplats.

Föräldrasupporten

Tips på böcker

"Vad alla föräldrar borde få veta" - barnets första tolv år av Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni

Fem gånger mer kärlek: forskning och praktiska råd för ett fungerande familjeliv: en bok till föräldrar med barn 2-12 år av Martin Forster

Filmtips

Bygga relation med din baby Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades den 23 februari 2024