Skilsmässa

Många har föräldrar som har skilt sig eller som är på väg att skilja sig. Man kan känna både oro, ilska, lättnad och sorg när föräldrarna skiljer sig. Även om det kan ta tid brukar de flesta skilsmässor sluta i en bra situation för barnen.

Ibland kan barn känna skuld över att föräldrarna skiljer sig och tänka att det är deras fel för att de har varit jobbiga eller besvärliga. Men så är det inte, det är aldrig barnens fel att föräldrarna skiljer sig och det är alltid föräldrarnas ansvar att ordna upp sina egna och barnens liv.

Om föräldrarna bråkar mycket under skilsmässan kan det kännas jobbigt, men det blir förhoppningsvis bättre med tiden. Om föräldrarna skiljer sig utan att man har sett att de bråkat och varit osams, kan det ibland kännas svårt att förstå varför de ändå måste skilja sig. Oavsett om det är bråkigt eller inte, kan det vara svårt att acceptera att ens föräldrar inte längre ska bo ihop. Att man kanske måste flytta, byta skola eller att behöva bestämma med vem man ska bo och när. Man kan lätt känna sig ensam med sina problem när föräldrarna är upptagna med sina egna och då är det bra att prata med någon om hur man själv har det.

Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa en om man inte har det bra. Om man själv eller någon annan inte har det bra är det därför bra att prata med någon vuxen.

Hit kan du vända dig

Barn och ungdomssektionen

Elevhälsan

Veta mer

Umo om skilsmässa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

BRIS om skilsmässa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades den 20 januari 2023