Tälta i Luleå skärgård

Att tälta är ett utmärkt och lite äventyrligt sätt att komma närmare skärgårdsnaturen. Hur ska man få ut det mesta och det bästa av tältturen? Lars Mandahl på Luleå turistcenter ger sina hetaste tältningstips.

Vad ska man tänka på om man ska tälta i skärgården?

– Innan du ger dig av så bör du ta reda på lite om stället som du ska åka till. Kolla kartor, hör med oss på Luleå turistcenter om vi har några tips och så är det klokt att kolla väderprognosen. Det är inte jätteroligt att vara ute och tälta när det ösregnar och blåser. Vindarna blir kraftigare än på fastlandet och precis som i fjällen kan vädret skifta fort.

Hur vet man var det är tillåtet att tälta?

– Allemansrätten gäller, det vill säga att du har rätt att tälta någon natt i stort sett var som helst. Så här står det i allemansrätten: ”Du får tälta något enstaka dygn i naturen. Tänk på att inte störa markägaren eller skada naturen. Välj att slå upp tältet på tålig mark och inte i använd betesmark, jordbruk eller plantering. Tältplatsen får inte ligga nära boningshus.” Det är således sunt förnuft som gäller*.

Hur väljer man var man ska fälla upp sitt tält?

– Välj en tältplats där du inte kan bli störd eller stör andra. Bred inte heller ut dig så att du ”privatiserar” ett område.

Hur gör man toalettbestyren och sköter hygienen?

– Tältar du på någon av de öar där Luleå kommun har anläggningar så rekommenderar vi att du använder våra torrdass. Om den ö du besöker har kommunal bastuanläggning så kan du boka tid och tvätta dig där. På övriga öar får man tvätta sig i havet.

Har du något bra ställe som du kan rekommendera nybörjartältaren?

– Kluntarna. Där finns en fin tältplats längst in i Storviken med tillgång till både grillplats och torrdass.

Vad ska man ha med sig på tältturen?

  • Dricksvatten. På de flesta öar kan man inte räkna med att få tag i vatten.
  • Mat och lite extra mat. Om du till exempel missar turbåten dröjer det oftast ett dygn innan nästa kommer.
  • Ändamålsenligt tält, liggunderlag, sovsäck och ombyteskläder.
  • Spritkök eller gasolkök för matlagning. Grilla kan du göra på iordningställda grillplatser, men utan kokkärl är det till exempel svårt att göra kaffe.
  • Kniv, yxa och tändstickor så att du kan göra upp eld.
  • Ficklampa den delen av säsongen då kvällarna är mörkare.
  • Powerbank så att du kan ladda mobilen. På de flesta öarna finns det inte ström för detta ändamål.

Har du några fler tips inför tältturen?

– Dubbelkolla turbåtstiderna och förboka din biljett så att du inte missar dit- eller hemresan! Ett annat tips är att paddla kajak eller att boka båttaxi. På så sätt når du ännu fler av våra fina skärgårdsöar.

* Det finns öar som inte lämpar sig för tältning och på grund av känsligt fågelliv har landstigningsförbud 1 maj till 31 juli. Dessa öar är utmärkta på sjökort och omfattar inga platser dit det går turbåtstrafik. Observera också att det inte är tillåtet att befinna sig på den södra och östra delen av Junkön, där det är ett militärt skjutfält.

Frivillig serviceavgift för tältare

Att tälta i skärgården är gratis. Om du däremot vill ha tillgång till ved, dass, sopstation, bastu eller andra faciliteter uppskattar vi om ni betalar en frivillig serviceavgift.

Denna avgift hjälper oss att bibehålla den goda servicen och samtidigt stödjer ni utvecklingen av Luleå skärgård. Tack för ditt bidrag!

Swish: 123 01 90 413

QR-kod för att swisha frivillig serviceavgift till Luleå skärgård

Sidan uppdaterades den 2 maj 2023