Arbetsområden för gymnasiet

Här hittar du exempel på olika arbetsområden som kan vara aktuella att få jobba med.

OBS!
Feriejobben ansöker du om via länken nedan. Ange gärna prioriteringsordning om du önskar flera områden.

Ansökan gör du här! Länk till annan webbplats.

Att feriearbeta inom äldreomsorgen ger en bra inblick i yrket. Du ökar din kompetens för att kunna arbeta inom omsorgen fler somrar, även i framtiden då kommunens garanti om feriejobb inte längre gäller dig.

Under tre veckor går du tillsammans med ordinarie personal och hjälper dem med enklare arbetsuppgifter. Framför allt fungerar du som "guldkanten" i de boendes vardag. Du följer de boende ut och promenerar, läser tidningen, hjälper till vid måltider och samtalar med dem. Städning, bakning och andra arbetsuppgifter kan också vara en del av arbetsdagen.

Om du gillar barn kan det här vara området för dig. Du arbetar tillsammans med ordinarie personal och hjälper dem med de dagliga sysslorna.

Platserna är begränsade, mycket beroende på att många förskolor och fritids inte har öppet under delar av sommaren. Du som går barn- och fritidsprogrammet eller liknande utbildning har förtur.

Utdrag ur belastningsregistret
För att få arbeta inom barnomsorgen måste du begära utdrag ur Rikspolisstyrelsens belastningsregister. Brevet ska lämnas oöppnat till din handledare på din första arbetsdag. Om du blir placerad inom barnomsorgen kontaktar vi dig i god tid så att du hinner beställa utdraget.

Blankett för att beställa utdrag ur belastningsregistret finns på Rikspolisstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats.

Är du serviceinriktad? Då har du möjlighet att få en placering på någon av de serviceplatser som finns. Du kan då till exempel jobba på någon av Luleås utomhusbad.

Luleå kommun har lokaler som skall underhållas och förbättras. Inom det här området har vi platser såsom lokalvård, underhåll och reparation av fastigheter etc. Du arbetar med tillsammans med ordinarie personal och hjälper dem med det dagliga arbetet.

Spelar eller sjunger du? Feriejobb erbjuder tillsammans med olika föreningar en möjlighet att få jobba med sitt musikintresse. Det kan till exempel handla om att spela i en orekster på offentliga platser runt om i kommunen.

Här vill vi att du har ett eget instrument och har spelat eller sjungit regelbundet under året.

Luleå kommun samarbetar med det lokala föreningslivet och du har möjlighet att feriearbeta hos din förening förutsatt att föreningen är en godkänd arbetsplats av Feriejobb. Du måste själv ta kontakt med din förening och meddela ditt intresse.

Glöm inte att du även måste ansöka om feriejobb hos Luleå kommun. Det räcker inte med att du har erbjudits jobb av föreningen.

OBS! Ange föreningens namn i din ansökan.

Vill du vara med och planera Luleås framtid?

Sök då detta unika sommarjobb som ger dig möjlighet att delta i samhällsutvecklingen. Du får jobba med andra sommarjobbare med uppdrag att ta fram förslag och idéer som bidrar till en positiv utveckling av Luleå.

Arbetets fokus kretas kring idéer och utveckling av något område som utgör det framtida Luleå. Resultatet av ert arbete presenteras och överlämnas till Luleå kommuns fortsatta arbete med samhällsplanering.

Du kommer att jobba i grupper om 4 — 5 personer under tre veckor. Under sommarjobbsperioden kommer du att få också möjlighet att göra studiebesök och få lära dig mer om samhällsplanering.

Sommarjobbet genomförs på Luleå Tekniska Universitet och handleds av studenter vid Luleå Tekniska Universitet med stöd av anläggningsbranschen samt Luleå kommun.

På följande länk finns artikel och bilder från 2020 års uppdrag: Samhällsbyggnadsprojekt 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med Feriejobb tillsätter till sommaren 24 feriejobbare som, parvis om två, får möjlighet att arbeta som hamn- och stugvärd i Luleå skärgård. Som hamn- och stugvärd är du Luleå skärgårds ansikte utåt. Det är du som först möter våra gäster när de kommer till våra anläggningar. Ett bra kundbemötande, hög kvalitet och servicenivå är en självklarhet.

Läs mer om Feriejobbet som hamn- och stugvärd här.

Gillar du att vistas i vacker historisk miljö, trivs du med trädgårdsarbete, är du intresserad av historia och tycker om att träffa folk? Är du dessutom mellan 16–18 år och söker sommarjobb?
Då kan du ansöka till våra olika feriejobb på Friluftsmuseet Hägnan och i Världsarvet Gammelstads Kyrkstad/Visitor Center.

Feriejobb på Friluftsmuseet Hägnan
Sommaren 2023 erbjuder Friluftsmuseet Hägnan två olika sorters feriejobb i två olika grupper; Utegruppen och den publika gruppen. Sommaren är uppdelad i tre ferieperioder om tre veckor per period. Om du söker till period 1 kommer du få till exempel få möjlighet att vara med i förberedelserna inför Hägnans största evenemang, nämligen midsommar.

Feriejobb i utegruppen på Hägnan
Utegruppen arbetar dagtid måndag – fredag och har en egen handledare. Utegruppen arbetar nära Hägnans vaktmästare, djurskötare och odlingsansvariga. Utegruppen utför en mängd olika arbeten som är viktiga för att Friluftsmuseet Hägnan ska fortsätta vara det vackra besöksmål som många söker sig till. Tack vare ferierna i utegruppen kommer Hägnans utomhusmiljö med kulturväxter, blomsterängar och vackra faluröda byggnader att både bevaras och skötas om hela sommaren till glädje för besökare från hela världen.

Utegruppens arbetsuppgifter är bland annat trädgårdssysslor, måleriarbeten, djurutfodring ogräsrensning och gräsklippning. Att få vara med om en gammeldags höhässjning med häst och släpräfsa och få hjälpa till att räfsa höet, brukar vara en minnesvärd (och rätt svettig!) upplevelse man inte vill vara utan.

Feriejobb i publika gruppen på Hägnan
Som ferie i den publika gruppen kommer du arbeta enligt ett schema som innebär att du blir schemalagd under vissa helgdagar. Om du arbetat helg kommer du vara ledig under veckodagarna i stället. Du kommer att arbeta antingen som bodbiträde i Hägnans Lanthandel eller som museivärd i någon av Hägnans museigårdar.

Lanthandelns utbud har fokus på nytillverkade traditionella produkter och men det finns även gott om mera moderna varor som tex godisstrutar och tvålar. Som ferie i Lanthandeln kommer du bland annat att hjälpa kunderna med sina inköp, svara på frågor om dagsprogrammet på Hägnan samt två dagar i veckan bemanna Hägnans Vintagebod.

Alla ferier kommer få låna tidstypiska kläder och skor att ha på sig under arbetstid. Som ferie i museigårdarna befolkar du gården, utför tidstypiska sysslor, använder äldre typer av redskap och lagar mat/bakar bröd på samma sätt som man gjorde förr i tiden. Genom att ferierna levandegör historien på detta sätt får museibesökarna en bredare upplevelse av livet förr. Besökarna får upplevelser med flera sinnen, syn, hörsel, doft och smak (om de har turen att besöka gården just när ferierna gräddat våfflor till exempel.) Övrig sommarpersonal på Hägnan kommer spela upp små teatrar om händelser från vår historia några gånger i veckan och ferierna i gården får gärna vara med. Som ferie är du med och skapar starkare minnen hos människorna som besöker Hägnan i sommar, kanske till och med minnen för livet, ganska häftigt eller hur?

Du kommer att möta många besökare, både barn och vuxna från världens alla hörn. Om du kan prata något annat språk förutom svenska och engelska, tex tyska, italienska eller franska så kommer du få god användning av det och många tillfällen att träna. Även om du bara kan säga några fraser eller enbart ”hej” och ”tack” är det värdefullt för den människa du möter. Detta eftersom det är vilket bemötande som Hägnans besökare får som är det som lyfter eller sänker hela deras upplevelse. Därför är din roll som ansiktet utåt för besöksmålet Hägnan värdefull och viktig.

Exempel på feriernas sysslor i museigårdarna: Baka bröd, kärna smör, hämta ved, vattna blommor, väva, mala kaffebönor, karda ull och plocka växter. Som ferie kommer du även få tillverka olika hantverksföremål som Hägnan sedan säljer i Lanthandeln under namnet ”Made by Hägnan”. Hantverksföremålen kan vara vävda band till nyckelringar, broderade doftpåsar med örter, täljda smörknivar och virkade grytlappar.

Sagt av ungdomar som feriejobbat på Hägnan
”Jag tyckte nästan om allt. Det var roligt att tälja, brodera och sticka. Det enda som var lite mindre roligt var att tvätta fönster men det var på grund av det varma vädret. Kan inte komma på någon förbättring.”

”Det roligaste var under tiderna då det var mycket folk och när vi gjorde pyssel med barnen.”

”Arbetstiderna var bra! Jag tyckte om schemat för att jag jobbade olika varje vecka så det var lite mer variation. Det var också bra att kunna jobba på helgen och få ledigt andra dagar i stället.”

Ansöker gör du via Feriejobb Länk till annan webbplats.

Kontakt för Feriejobb på Friluftsmuseet Hägnan
Ida Renlund, museipedagog
ida.renlund@lulea.se

Feriejobb i världsarvet Gammelstads kyrkstad/Visitor Center
I världsarvet Gammelstads kyrkstad möter du människor och informerar besökare om vad de kan göra på besöksmålet. Vi söker feriejobbare till kyrkstadens visningsstuga. Hit kommer besökare för att lära sig mer om kyrkstugan men även om Gammelstad. Du informerar besökare och levererar ett gott bemötande. Feriejobbare får utbildning första dagarna. Du kommer även få utföra arbeten på Gammelstads besökscenter Visitor Centre. Är du intresserad av historia och turism passar detta dig utmärkt.

Kontakt för Feriejobb på Visitor Center
Matilda Lång, samordnare
matilda.lang@lulea.se

Läs gärna mer om Friluftsmuseet Hägnan och Visitor Center på vår webb:
www.visitgammelstad.se Länk till annan webbplats.

Även denna sommar kommer södra hamnplan förvandlas till en oas med solstolar och palmer.

I arbetet på Södra strand ligger fokus på kommunikation och service. I arbetet ingår bland annat försäljning i kiosk, information om de aktiviteter som finns på området samt utlåning av Fritidsbankens utrustning.

Luleå kommun erbjuder platser till UngDrive Academy - Sveriges största och mest populära entreprenörskapsutbildning på sommarlovet. Starta företag inom vad som helst, solo eller tillsammans med vänner. Med hjälp av inspiration, workshops, coaching, säljträning samt ett startkapital får alla deltagare starta upp egna affärsidéer som man förverkligar under sommarlovet - med hjälp av riktiga entreprenörer. Utöver detta kommer du få lära känna många nya människor, utvecklas som person och framförallt ha riktigt roligt!

Får man lön? Som deltagare i UngDrive Academy får du ett startkapital på 1 500 kronor som du får behålla. Du får ingen lön utöver det, men alla pengar du tjänar på ditt företag är dina egna. Det finns alltså ingen gräns för hur mycket du kan tjäna, utan det är helt upp till dig själv och ditt företag.

Läs mer om UngDrive Academy och ansök på www.ungdrive.se/academy Länk till annan webbplats.!

Vill du

  • Skapa aktiviteter och arrangemang runt om i Luleå för barn och unga?
  • Jobba i grupp med andra?
  • Är du en idéspruta eller tycker det är kul med marknadsföring?
  • Jobba både inomhus och utomhus?

Då ska du söka Feriejobb hos Ung i Luleå!

Kom ihåg:

Skriv att du vill jobba med Ung i Luleå i rutan ”Övrigt” och mejla sedan in ett personligt brev där du berättar varför du vill jobba hos Ung i Luleå till feriejobb@lulea.se

Är du intresserad av att filma, skapa berättelser eller stå framför kameran? Då är det här rätt jobb för dig.

Du kommer att ingå i ett filmteam där ni tillsammans skall producera er alldeles egna film. Ni kommer att få lära er om kameraarbete, manusskrivning och klippning samt ha tillgång till professionell utrustning.

Alla typer och genrer är tillåtna: Kortfilm, dokumentär, musikvideo, skräck, komedi, musikal; ni väljer själv. Det viktiga är att det blir en riktigt bra film!

Skriv att du vill jobba med Film i rutan ”Övrigt”

Lule Stassteater är en friteater som specialiserar sig på att göra kvalitativ teater och scenkonst för barn och unga. I Luleå är vi mest kända för Julkalendern i Stadsparken som spelas varje år i december. Förra året började vi även med sommarteater på Gültzaudden som är en interaktiv vandringsteater för barn i förskoleålder och deras familjer. I år gör vi det igen! Med en blandad ensemble med etablerade skådespelare och teaterhögskolestudenter får du som är feriejobbare sätta upp Alice på Gültzauudden som regisseras av Per Sundberg.

Förutom skådespelare söker vi i år även dig som är intresserad av jobbet runt produktionen, som publikvärd/tekniker och produktionsassistent. Mer om jobbet och hur du söker på https://lulestassteater.se/dromsommarjobbet/ Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades den 3 oktober 2023