Hon blir näringslivschef i Luleå kommun

Luleå kommun har rekryterat en näringslivschef. Det blir Josefine Wihlzon som får uppdraget att bygga den nya organisationen för näringslivsfrågor. Den ska bildas i och med att det kommunala bolaget Luleå Business Region AB blir en del av förvaltningsorganisationen.

Josefine Wihlzon har arbetat i Luleå kommun i nio år i olika ledarroller. Under sin tid på Luleå kommun har hon bland annat arbetat med näringslivsutveckling, främst inriktat på offentliga affärer. Sedan hösten 2023 har hon arbetat som utvecklingschef för näringsliv och omvärld.

Rekryteringsprocessen har byggt på resultatet av den utredning som skedde hösten 2023 avseende organiseringen av Luleå kommuns nya näringslivsorganisation. Valet av Josefine Wihlzon som näringslivschef grundar sig på formella kompetenser och de personliga egenskaper som efterfrågats i samband med utredningen. Tjänsten annonserades externt och det var totalt 36 sökande.

– Jag är glad över att få meddela att vi nu landat i rekryteringen av näringslivschef till Luleå kommun. Det har varit en noggrann rekryteringsprocess med flera starka kandidater, säger Emma Breheim, biträdande kommundirektör i Luleå.

– Josefine har visat god förståelse för komplexiteten och bredden i uppdraget kombinerat med goda kommunikationsfärdigheter och en stark drivkraft att skapa förtroendegivande relationer mellan kommunen och näringslivet. I sina tidigare uppdrag har hon också varit en uppskattad och inkluderande ledare, vilket väger tungt i denna rekrytering.

Bildar nytt näringslivskontor

Josefine Wihlzon börjar sin nya tjänst den 1 mars 2024. Hennes första uppdrag blir att det bilda det nya näringslivskontoret med 23 medarbetare. Tillsammans ska de utveckla och driva kommunens näringslivsarbete, omvärldsrelationer och destinationsutveckling. Verksamheten i Luleå Business Region AB övergår till förvaltningsorganisationen den 1 september 2024.

­­Rickard Lundmark är nuvarande VD för Luleå Business Region AB:
- Det är positivt att vi nu tagit nästa steg i etableringen av ett nytt näringslivskontor. Josefine Wihlzon har ett starkt ledarskap, kunskap om kommunala processer och ett brett nätverk i näringslivet, vilket borgar för ett framgångsrikt förändringsarbete och en kontinuitet i de pågående näringslivsprojekten.

Pressbild på Josefine Wihlzon fri att använda vid publicering. Fotograf: Thomas Bergman

Kontaktuppgifter och mer information

Emma Breheim, 070-348 87 35
Josefine Wihlzon, 072-524 83 50

Sidan uppdaterades den 15 februari 2024