Utomhusbad

Här hittar du en kort beskrivning av Luleås utomhusbad, poolerna och de flesta av friluftsbaden. Sommartid kan det vara bra att ha koll på algblomningen vid vattendragen, se status på Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) Länk till annan webbplats.

Maxgräns för antalet badgäster

Under pandemin var det begränsningar i antalet samtida besökare, något vi kommer fortsätta med även i sommar. Detta då det blir säkrare för besökarna och lättare för badvakterna att hålla koll och för att reningssystemen ska hinna rengöra vattnet.

Maxgränsen för båda baden är 300 personer. Precis som de senaste somrarna kommer antalet badgäster uppdateras på Råneåpoolens Länk till annan webbplats. och Aronsbadets Länk till annan webbplats. Facebooksidor.

Öppettider 10 juni - 20 augusti 2023:

Måndag - söndag kl 09.00-18.00.

Mellan 09.00-10.00 och 17.00-18.00 är det enbart motionssim i hela bassängen.

Under motionssim är ingen lek tillåten i någon bassäng.

Midsommarafton 23/6 och midsommardagen 24/6 är Aronsbadet stängt

Aronsbadet är ett gratisbad på Örnäset. Här finns det en 25 meters bassäng med tillhörande rutschbana och en liten barnpool. Det säljs korv, glass, snacks, godis och dryck i kiosken.

Adress Aronsbadet:

Örnäsvägen 115, Luleå (infart och parkering från Örnäsvägen vid Örnäsets IP)

Svar på vanligt förekommande frågor om Aronsbadet:

Tar ni swish i kiosken?
Nej tyvärr är det bara kort eller kontanter som gäller i år.

Får man röka på området?
Nej.

Får jag ta med min hund till området?
Nej, inga husdjur är tillåtna.

Hur varmt är vattnet i poolerna?
Det håller omkring 28 grader.

Varför tar ni bara emot 300 personer åt gången?
För att det blir trevligare för besökarna, lättare för badvakterna att hålla koll och för att reningen av vattnet hinner med på ett bättre sätt.

Hur vet jag om det är fullt på badet?
När vi börjar närma oss maxgränsen på 300 personer så kommer vi uppdaterar vi på vår Facebooksida. Ser du inget aktuellt inlägg är det ganska lugnt på badet.

Kan jag ta med en stor uppblåsbar badleksak?
Nej, mindre grejer går bra men stora uppblåsbara flamingos och liknande tar för mycket plats i bassängen.

Öppettider 10 juni - 20 augusti 2023:

Måndag - söndag kl 09.00-18.00.

Mellan 09.00-10.00 och 17.00-18.00 är det enbart motionssim i hela bassängen. Under motionssim är ingen lek tillåten i någon bassäng.

Midsommarafton 23/6 och midsommardagen 24/6 är Rånepoolen stängt.

Rånepoolen är ett gratisbad i centrala Råneå. Här finns en 25 meters bassäng med tillhörande rutschbana och en liten barnpool. I serveringen säljs glass, godis, dryck och smörgåsar.

Adress Rånepoolen:

Skolvägen 18, Råneå

Svar på vanligt förekommande frågor om Rånepoolen:

Tar ni swish i kiosken?
Nej tyvärr är det bara kort eller kontanter som gäller i år.

Får man röka på området?
Nej.

Får jag ta med min hund till området?
Nej, inga husdjur är tillåtna.

Hur varmt är vattnet i poolerna?
Det håller omkring 28 grader.

Varför tar ni bara emot 300 personer åt gången?
För att det blir trevligare för besökarna, lättare för badvakterna att hålla koll och för att reningen av vattnet hinner med på ett bättre sätt.

Hur vet jag om det är fullt på badet?
När vi börjar närma oss maxgränsen på 300 personer så kommer vi uppdaterar vi på vår Facebooksida. Ser du inget aktuellt inlägg är det ganska lugnt på badet.

Kan jag ta med en stor uppblåsbar badleksak?
Nej, mindre grejer går bra men stora uppblåsbara flamingos och liknande tar för mycket plats i bassängen.

Från 1 mars 2022 gäller åldersgräns och simkunnighetskrav på alla Luleås kommunala badanläggningar. För att få bada utan sällskap av vuxen, myndig person gäller följande:

  • Barnet ska fylla 12 år innevarande kalenderår
  • Kunna simma 200 meter

Badmästare har rätt att be barnet att vid behov uppvisa sina simkunskaper.

Beslut har tagits utifrån säkerhetssynpunkt för de som badar, men också ur arbetsmiljösynpunkt för personalen på baden.

Lulviken

Lulviken är ett havsbad ca 15 km från Luleå centrum vid vägen ut mot Luleå Airport.

Det är ett långgrunt bad med långa sandstränder. En del av stranden är avsatt som naturistbad.

Det finns toalett och grillplatser. En stor parkeringsplats ligger strax ovanför badet.

Trolltjärn

Som namnet antyder är Trolltjärn en liten trolsk tjärn intill bostadsområdet vid Trolltjärnsvägen på Bergnäset i Luleå. Det är en fin inbjudande sandstrand vid tjärnen.

Motionsspåret på Bergnäset går strax intill så det är bara att hoppa i när du har sprungit din runda. Här finns toalett, grillplatser och parkering.

Notviken

En liten sandstrand strax nedanför bostadsområdet i Notviken erbjuder sol och bad i Luleälven. Från stranden kan du se siluetten av Luleås norra hamn med teatermagasinen, domkyrkan och Kulturens hus som kända landmärken.

Lulsundet

Strax vid början av Lulsundet ligger det ett litet naturskönt kvartersbad inte långt från Luleå centrum.

Badplatsen är anpassad för funktionshindrade. Det finns en ramp som leder ut till en brygga som är försedd med räcken. På stranden i anslutning till rampen är det dessutom byggt ett soldäck där rullstolsbundna enkelt kan sitta och sola. Längs med bryggan ut i vattnet finns ytterligare en ramp där personer i rullstol kan ta sig ner i vattnet.

Det finns bryggor och ett utedass samt en stor parkering strax intill.

Gültzaudden

Gültzauddens badplats ligger på bekvämt promenadavstånd från Luleå centrum. Det är ett barnvänligt och relativt långgrunt bad vid Luleälven med en härlig sandstrand och en liten brygga.

Badplatsen är anpassad för funktionshindrade. Det finns en ramp som leder ut till en brygga som är försedd med räcken. Längs med bryggan ut i vattnet finns ytterligare en ramp där personer i rullstol kan ta sig ner i vattnet.

I det omgivande grönområdet med stora gräsytor finns också motionsspår, parkering, grillplatser, lekplats och cafeteria/kiosk. Sommarkvällar är det ibland underhållning på friluftsscenen.

Storsand

Storsand består av härliga sandstränder och långgrunt vatten, vilket gör badet mycket barnvänligt. För dem som inte vill ligga och sola så finns det en beachvolleybollplan. På Storsand finns det också toaletter, grillplatser och en bra parkering.

Näset, Sunderbyn

På Näset i Sunderbyn finns det en sandstrand utmed Luleälven. Här finns toalett och en parkering för besökarna.

Möröbadet

Möröbadet är en badplats belägen vid Ersnäsfjärden söder om Luleå. Det är Mörö Byaförening som ansvarar för badplatsen. Här finns lekplats för barnen, boulebana, toalett, dansbana mm och strax intill ligger Mörö Hamn, en småbåtshamn.

Under sommaren firas det midsommar i Mörö hamn och även andra evenemang som tex Mörödagen och allsångskvällar mm.

Klubbvikens Havsbad

Efter ca 40 minuters båttur (ca 10 distansminuter) med turbåten M/S Stella Marina från Södra Hamn i Luleå är du framme på Klubbvikens Havsbad på Sandön.

Klubbviken har restaurang, kiosk, minigolf, trampbåtar för uthyrning, bastu, stugor att hyra, toaletter, telefon mm.

Du kan också komma med egen båt, gästhamnen kan ta emot ca 50 gästande båtar.

Läs mer om Klubbviken här Länk till annan webbplats.

Kängsö Havsbad

Just utanför Råneå hittar du Kängsö havsbad. Här driver Råneå brottarklubb sommarcafé och det finns även en hamn med fem gästplatser.

Läs mer om Kängsö havsbad här Länk till annan webbplats.

Du kan själv kontrollera vattenkvaliten på den kommunala badplats som du tänker besöka på Hav- och vattenmyndighetens webbplats.

Kommunen tar vattenprover

Under sommaren tar Luleå kommun vattenprover vid kommunens 12 allmänna badplatser för att kontrollera badvattenkvaliteten. Vid alla våra badplatser genomförs tre provtagningar per badsäsong. Det är halten av bakterier så som Intestinala enterokocker och E.coli som analyseras från proverna. I samband med provtagningen tittar vi också efter tecken på algblomning. Privata badplatser eller badplatser utanför kommunal verksamhet tar vi inte prover på. Du måste själv vara uppmärksam på om vattnet vekar vara angripet av alger och avgör om bad är möljligt.

Algblomning

Algblomning orsakas av cyanobakterier som förökar sig fort vid tillgång på näring och värme. Algerna kan blåsa in eller försvinna på kort tid beroende på vindriktningen. Undvik att bada i kraftig algblomning eftersom det är giftigt att svälja och kan ge hudirritationer.

Du måste själv vara uppmärksam på om vattnet verkar vara angripet av alger och avgöra om bad är möjligt. Avstå från att bada när vattnet visar tydliga tecken på algblomning. Sådana tecken kan vara en gröngul soppa eller blågrön trådig massa i vattnet. Om vattnet är klart så är det ingen fara att bada.

Barn, husdjur och boskap ska särskilt undvika att få i sig vatten med cyanobakterier. Att svälja vattnet kan orsaka magont och illamående även för vuxna människor.

Om du upptäcker algblomning

Om du ser tecken på algblomning, hittar en död säl, döda eller sjuka fåglar eller fiskar vid Luleås kustvatten kontaktar du Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) Länk till annan webbplats.. De tar emot dina observationer och har sammanställt information som kan vara bra att känna till om du ser något ovanligt vid kusten i sommar. ICBV uppdaterar en karta över algblomningar som observerats i Bottniska viken.

Hur ser en algblomning ut?

Algblomningen ser ut som en gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Grumligt vatten kan ibland bero på andra typer av alger eller pollen. SMHI:s hemsida om algblomning i Östersjön Länk till annan webbplats. uppdateras löpande.

Sidan uppdaterades den 30 juni 2023