Under Valborgsmässofirande samlas vi gärna kring värmande eldar. Den traditionen tycker också vi på räddningstjänsten är trevlig, men vi vill ändå påminna om följande regler kring eldarna.
En ansvarig person ska utses för varje brasa. Denne ansvarar för att majbrasor och grilleldar inte orsakar annan brand än vad de är avsedda för, samt att dessa inte orsakar annan brand efter att nyttjandet avslutats.
Majbrasor ska placeras på för ändamålet lämplig plats så att elden inte kan spridas till exempelvis omgivande gräs eller byggnader. Avståndet till byggnader bör vara minst 25 - 50 meter beroende på brasans storlek.
Placera inte heller brasan så nära bebyggelse och vägar att röken orsakar olägenheter. Majbrasor får inte placeras under eller i närheten av tele- eller kraftledningar. Markägarens tillstånd ska alltid inhämtas.
Blött gräs och liknande runt omkring elden torkar upp snabbt även på kvällen på grund av strålningsvärmen från elden. Därför bör man ta bort allt brännbart på ett avstånd av åtminstone 15 meter från brasans kant.
Bålet får endast innehålla endast trädgårdsavfall, alltså grenar och kvistar med mera, eller ved. Det är inte tillåtet att elda annat avfall, såsom hushållsavfall, byggspill, impregnerat eller målat virke, spillolja, däck, möbler och liknande.
Tänd brasan med till exempel tändpapper, träull eller annat fibröst material. Använd aldrig bensin för att tända majbrasan. Bensin förångas snabbt och då bensingaserna antänds kan branden få ett explosionsartat förlopp. Det är olämpligt och mycket farligt att slänga på bensin eller andra lättflyktiga brännbara vätskor i elden.
Lämplig släckutrustning ska finnas tillgänglig, till exempel strilkannor eller hinkar med vatten och krattor.
Vid Valborgsfirandets slut ska den ansvarige se till att majbrasor och grilleldar är släckta och att platsen är uppstädad.
Ert valborgsmässofirande kan medföra att ni behöver söka tillstånd hos Polisen för antingen allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Läs mer om ansökan på Polisens hemsida.