Barns rättigheter
Arbetet med barns rättigheter är en del av kommunens arbete med social hållbarhet. Hela den kommunala organisationen i Luleå ska arbeta för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Att arbeta med ett barnrättsperspektiv är viktigt i alla kommunala uppdrag eftersom barn påverkas av de flesta beslut som en kommun tar. Till exempel är det viktigt att ta med barnrättsperspektivet när det ska byggas ett nytt bostadsområde, när det ska dras nya gång- och cykelvägar eller ett nytt skidspår. Och såklart när det handlar om frågor som berör skola, fritid och omsorg. På den här sidan hittar du information om hur Luleå kommun arbetar med att tillgodose barns rättigheter.
Vill du veta mer om vilka rättigheter du har som barn och var du kan vända dig för att få hjälp och stöd, klicka på länken nedan.
Så arbetar Luleå kommun för att tillgodose barns rättigheter
Luleå kommun har antagit en vision för hur Luleå ska se ut och fungera på ett hållbart sätt år 2040. För att se till så att visionen blir verklighet har kommunen tagit fram ett antal program och principer inom olika sakområden. Dessa principer finns i vår översiktsplan och styr kommunens arbete så vi uppnår en ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet till år 2040.
I den del av översiktsplanen som heter Start och uppväxt för alla Länk till annan webbplats. finns de principer som Luleå kommun ska arbeta efter när det gäller barn och ungas delaktighet och inflytande. I punktlistan nedan ser du några av dessa principer.
- Barn och unga ska prioriteras och få sitt bästa beaktat i alla beslut som rör dem.
- Barn och ungas delaktighet och inflytande ska tas tillvara och utvecklas.
- Vi ska stödja barn och ungas självständiga utveckling fritt från stereotypa normer och gränser.
- Barns start i livet och uppväxten ska vara fri från kränkningar, våld, alkohol, tobak, narkotika och doping.
- Vi ska förebygga uppkomsten av psykisk ohälsa.
- Vi ska minska barns exponering för kemikalier i deras vardagliga miljöer.
- Vi ska främja, förebygga och prioritera tidiga insatser för barn som tillhör olika riskgrupper eller som har ett stödbehov.
- Föräldrar ska erbjudas stöd i sitt föräldraskap.
- Vi ska ge barn och unga möjlighet till positiva möten mellan olika generationer.
- Vi ska ge förutsättningar för alla barn och unga att ha en god relation till minst en vuxen utanför sin familj.
- Vi ska erbjuda kostnadsfria eller subventionerade kultur- och fritidsaktiviteter, där vuxna är närvarande och barn och unga är medskapande.
- Vi lägger särskild vikt på barn och ungas fritid. Vi ska främja ett brett utbud i samverkan med andra aktörer och ge stöd till ideella föreningar.
- Barn ska ges möjlighet att självständigt nå, för dem, viktiga målpunkter som grundskola, lekplats.
Kommunal barnrättsgrupp och utsedd strateg
I Luleå kommun finns en barnrättsgrupp som har i uppdrag att jobba med erfarenhetsutbyte och gemensamt lärande för att stötta kommunens förvaltningar och dess bolag i arbetet med barns rättigheter.
Fokus i arbetet ligger på följande tre delar:
- att öka kunskapen om barns rättigheter i kommunen,
- att öka barns delaktighet och inflytande,
- att ha ett tydligt barnrättsperspektiv i arbetet.
I barnrättsgruppen finns det representanter från kommunstyrelseförvaltningen, socialförvaltningen, arbetsmarknad- och utbildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och infrastruktur- och serviceförvaltningen. Det finns även en särskild strateg på kommunstyrelseförvaltningen som har ett övergripande ansvar för barnrättsfrågorna.
Regional barnrättsgrupp
Kommunen samarbetar också med Länsstyrelsen Norrbotten, Region Norrbotten, Rädda Barnen, BRIS och Anti-diskrimineringsbyrån i en regional barnrättsgrupp. Den regionala barnrättsgruppen anordnar bland annat två nätverksträffar per år för barnrättskämpar i Norrbotten och gruppen arrangerar också Norrbottens barnrättsdag en gång per år vanligtvis någon gång under hösten.
Så arbetar vi nationellt i Sverige
Målet för Sveriges barnrättspolitik är att barn och unga ska respekteras och få möjlighet till utveckling, trygghet, delaktighet och inflytande. Målet grundar sig bland annat på det vi har lovat att göra när vi i Sverige skrev under FN:s barnkonvention 1990. Barnkonventionen blev lag i vårt land 2020 och syftar till att främja och skydda barnens rättigheter och intressen i samhället. Det barnrättspolitiska målet innebär att alla barn, oavsett bland annat ålder, kön och funktionsnedsättning, ska få sina rättigheter tillgodosedda.
Barnombudsmannen är den myndighet som har i uppdrag att driva på och bevaka efterlevnaden av barnkonventionen. Ansvaret för barnrättspolitiken ligger nationellt under Socialdepartementet som är det departement som styr och fördelar pengar.
Kontakt
Relaterad information
Sidan uppdaterades den 20 december 2024